LOKUM HAKKINDA
title

Geleneksel lezzetlerimizden biri olan lokum; 15. Yüzyılda Anadolu’da keşfedilmiştir. 17. Yüzyılda Osmanlı Mutfağında önemli bir yer alıp gelenekselleşmeye başlamıştır. İngiliz gezginler aracılığı ile 18. Yüzyılda Avrupa’da “Turkish Delight” olarak tanınmaya başlanmıştır.

Lokum ilk olarak bal veya pekmezin un ile bir araya gelmesiyle yapılmaya başlanmıştır. 17. Yüzyılda rafine şeker ve nişastanın keşfi ile lokum reçetesi de değişmiş ve daha lezzetli bir hale gelmiştir.

Lokum her türlü meyve, kuruyemiş, baharat ve aroma ile uyum sağlayabildiği için farklı tariflerle yapılabilen bir üründür. Her yöreye her bölgeye göre çeşitlendirilip farklı lezzet ve şekillerde üretilebilir.

Örneğin; Afyon, kaymağı ile bilinen bir şehrimizdir ve lokumu da kaymakla birleştirip “kaymaklı lokum” olarak yöresel bir ürün ortaya çıkmıştır. Bunun yanında Ege bölgesinde yetişen damla sakızı yine lokumla bir araya getirilmiş ve “damla sakızlı lokum” ortaya çıkmıştır. Bunlar gibi daha birçok bölgesel ürün ile çeşitli lokumlar üretilebilmektedir.

İyi ve kaliteli bir lokumun belirli kriterlere sahip olması gerekmektedir. Türk Gıda Kodeksi Lokum Tebliği kriterlerine göre üretilen bir lokumun meyve ve kuruyemişten arındırıldıktan sonra en az %75 oranında sakkaroz yani kristal sofra şekeri içermesi gerekir. (Lokumun Glikoz(Nişasta bazlı şeker), Fruktoz(meyve şekeri) ve yapay tatlandırıcı ile üretilmesi tebliğe aykırı olup cezai şartlar uygulanır.) Bunun yanında çeşnili olarak meyve ya da kuruyemiş ile üretilen lokumların içerisindeki meyve ya da kuruyemiş oranının en az %12 olması gerekir. Kaliteli bir lokumun elastiki bir yapıda, yumuşak ve dişe yapışmaz bir dokuda olması gerekir. Yine kaliteli bir lokumu yediğinizde boğazınızı yakmaması gerekmektedir.

Bakırkazan olarak ürettiğimiz tüm lokum ürünlerini kaliteden ödün vermeden Lokum Tebliği’ne uygun koşullarda ve geleneksel özelliklere bağlı kalarak üretmekteyiz. Bakırkazan lokumları gerçek bakır kazanlarda üretmeye devam etmekteyiz. Bakır kazanların özelliği ısıyı tek bir noktada yoğunlaştırmadan homojen bir şekilde dağıtarak şekerin yanmasını engellemesidir. Bakır kazanlarda pişen kaliteli malzeme ile yapılan lokumlar boğazda yanma etkisi yapmaz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR